over mijn keramiek

…structuren en composities die fascineren en emoties oproepen, eeuwig in ontwikkeling zijn en blijven…

 

Als fotografe ben ik altijd bezig geweest om sterke composities te maken,

te zorgen voor beelden die spreken. Maar ze bleven glad en plat en weinig tastbaar.

De enorme rijkdom & kracht aan structuren en kleuren die ik hier in Spanje om me heen zie en ervaar, trekken me aan, voeden me en dagen me uit om een derde dimensie aan m´n werk toe te voegen.

 

Alle keramische stukken zijn unica; ieder stuk is met de hand opgebouwd.

 

De organische coral-vormen groeien met behulp van ‘rolletjes’ uit tot de vorm die ze uiteindelijk krijgen. De ene keer open, de andere keer meer gesloten en in zichzelf gekeerd.

Het voelt alsof ze uit de aarde opstijgen; ze hebben ook altijd aardse tinten en zijn vaak afgewerkt met wat ik noem: de Catalaanse zouttechniek. Een techniek die in de jaren 80 door de Catalaanse kunstenaar Carlets ontwikkeld is en waar ik sinds zomer 2010 verder mee experimenteer. Het is een ruwe, niet glanzende afwerking die een enorme natuurlijke en krachtige uitstraling aan de keramiek geeft; soms meerdere lagen over mekaar, die ook af en toe weer ‘verveld’ zijn. Het geeft de stukken een doorleefd gevoel; zoals de natuur en ’t leven zelf...

 

Wilt u meer lezen over mijn Corals?

Als u hier klikt, kunt u een pdf downloaden.

 

De labyrinten lijken massieve, sterke en stoere stukken, maar hebben een horizontale ‘stroom’;

’t zijn altijd blauwige vormen, alsof de lucht of ’t water, de zee er doorheen heeft gestroomd en ook nog kan stromen.

Ze weerspiegelen de tegenstellingen sterk – licht & luchtig en gesloten maar toch open. De openingen doen je afvragen wat er binnen zit.

 

De klei die ik gebruik wordt bij mij in de buurt (La Bisbal) gewonnen. Als afwerking worden alleen natuurlijke engobes, zouten en/of pigmenten gebruikt.

 

Winter 2012 zijn twee van mijn werken (Coral 10 en Roca Y Fosca) genomineerd voor de `Premio Nacional de Cerámica Ciudad de Castellón´.

In 2014 is mijn Coral 38 genomineerd voor de `17 Biennal de Ceràmica D´Esplugues´(Bcn)!

Juli 2016 heeft mijn Coral Mar i Terra de Premi Biennal Escultura de SSIBE gewonnen!

 

 

SOY YO